Αρχική » Αστικό τοπίο: η επίδραση της ταινίας Manhatta (1920)
Αστικό τοπίο: η επίδραση της ταινίας Manhatta (1920)
Ο Paul Strand (1890 – 1976) ήταν αμερικανός φωτογράφος και σκηνοθέτης. Θεωρείται από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης φωτογραφίας και του κινηματογράφου. Ένα από τα σπουδαιότερα φιλμ του ήταν η ταινία “Manhatta”. Το φιλμ αυτό έχει χαρακτηριστικά ταινίας ντοκιμαντέρ και ανήκει σε ένα ιδιαίτερο είδος που έμεινε γνωστό με την ονομασία «City Symphonies». Ταινίες του είδους αυτού άνθισαν στη δεκαετία του 1920.
Το φιλμ “Manhatta” είναι μια ταινία μικρού μήκους, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, που κυκλοφόρησε το 1921 και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να είναι σημείο αναφοράς για κινηματογραφιστές και φωτογράφους. Ο Paul Strand για τη δημιουργία του φιλμ συνεργάστηκε με τον φωτογράφο και εικαστικό Charles Sheeler (1883 – 1965). Το “Manhatta” εξερευνά τη ζωή και το πνεύμα της Νέας Υόρκης της εποχής. Από τα απέραντα κτίρια μέχρι την κίνηση των ανθρώπων, η ταινία αποτυπώνει την ενέργεια και τη δυναμική της πόλης. Το φιλμ χαρακτηρίζεται από μια πειραματική διάθεση και την κινηματογραφική καταγραφή της πόλης με φωτογραφική ματιά. Η κίνηση της κάμερας είναι αρκετά περιορισμένη ενώ η σύνθεση δείχνει ιδιαίτερα μελετημένη. Από ορισμένους αναλυτές η ταινία αυτή θεωρείται ως πρώτη αμερικάνικη avant-garde ταινία.
To “Manhatta” έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της φωτογραφίας πόλης και του αστικού τοπίου, επηρεάζοντας πολλούς καλλιτέχνες. Το μήνυμα που μετέφερε το φιλμ ήταν ότι η φωτογραφία μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από μια απλή απεικόνιση ενός τοπίου ή ενός αντικειμένου. Μπορεί να μεταφέρει συναισθήματα, να προκαλέσει σκέψεις και να αφηγηθεί ιστορίες.
Ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετοί φωτογράφοι που συνεχίζουν να αναζητούν έμπνευση από το “Manhatta”, αντλώντας ιδέες από την αισθητική και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν τότε. Από τη χρήση του φωτισμού για να δημιουργήσουν σκιές και αντίθεση, μέχρι τη χρήση της γεωμετρίας για να δημιουργήσουν δυναμικές συνθέσεις που αναδεικνύει την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των μεγαλουπόλεων.