Αρχική » Τεχνητή νοημοσύνη και φωτογραφία. Δοκιμάζοντας το Dall-e.
Τεχνητή νοημοσύνη και φωτογραφία. Δοκιμάζοντας το Dall-e.
Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει τη φωτογραφία με πολλούς τρόπους. Τα νέα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών mirrorless με τεχνολογία Ai έχουν πιο αποτελεσματική αυτόματη εστίαση. Η παρακολούθηση και η ανίχνευση των θεμάτων στο κάδρο είναι πλέον πιο εξελιγμένη και γρήγορη χάρη στη χρήση των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.
Στο στάδιο της επεξεργασίας φωτογραφίας η τεχνολογία Ai μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα, με προηγμένες λειτουργίες βελτίωσης της αντίθεσης και των χρωματικών τόνων μιας φωτογραφίας. Mπορεί επιπλέον να βοηθήσει στην αυτόματη κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση των φωτογραφιών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους φωτογράφους να οργανώσουν τις φωτογραφίες τους και να τις αναζητήσουν πιο εύκολα.
Ένα παράδειγμα αυτής της τεχνολογίας είναι το Adobe Sensei που ενσωματώνεται στα προϊόντα της Adobe, όπως το Lightroom, το Photoshop κ.α. Το Adobe Sensei χρησιμοποιεί αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και νευρωνικά δίκτυα, για να αναγνωρίζει αυτόματα τις εικόνες και να προτείνει βελτιώσεις στην επεξεργασία τους. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο για τους φωτογράφους και να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των εικόνων.
Δοκιμάζοντας το Dall-e.
Η τεχνητή νοημοσύνη όμως μπορεί να αξιοποιηθεί και στη δημιουργία εικονικών τοπίων, προσώπων κ.α. Μπορεί να αναγνωρίσει στοιχεία από φωτογραφίες και να τα επαναλάβει σε μια νέα σύνθετη εικόνα, δημιουργώντας μια νέα εικόνα που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.
Για να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες αυτής της λειτουργίας δοκιμάσαμε το Dall-e 2. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της εταιρείας Open Ai ιδιαίτερα γνωστής από το ChatGPT. Σε λειτουργίες η εφαρμογή Dall-e βρίσκεται σε πολύ βασικό στάδιο. Παρόλα αυτά οι δυνατότητές του είναι πολύ εντυπωσιακές ήδη. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιγράψουμε το θέμα με λίγες λέξεις και το Dall-e αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Το Dall-e μας δημιουργεί 4 διαφορετικές προτάσεις φωτογραφιών με το θέμα μας, για να επιλέξουμε αυτή που μας αρέσει. Στη συνέχεια μπορούμε να δουλέψουμε στην εικόνα αυτή για να την τελειοποιήσουμε.
Μπορούμε να ανεβάσουμε εναλλακτικά μια δική μας φωτογραφία, για να δημιουργήσουμε μια νέα εικόνα που θα βασίζεται στη δική μας. Τα ανθρώπινα πρόσωπα που δημιούργησε το Dall-e τις περισσότερες φορές δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστικά, ενώ είχαν και προβλήματα ασυμμετρίας. Σε μικρογραφίες οι εικόνες σχεδόν στο σύνολό τους φαίνονται αρκετά πειστικές. Υπήρξαν όμως φορές που το Dall-e μας εντυπωσίασε.
Με αυτές τις δυνατότητες ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης σε λάθος χέρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλο σκοπό, όπως για παράδειγμα για την υποστήριξη διαφόρων fake news. Πέρα από τα ηθικά ζητήματα, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην τέχνη της φωτογραφίας. Όσοι ασχολούμαστε με τη φωτογραφία είναι λογικό να έχουμε πολλές επιφυλάξεις και ανησυχίες για το πως θα διαχειριστεί η κοινωνία το νέο εργαλείο. Οι θετικά προσκείμενοι στην τεχνολογία Ai υποστηρίζουν ότι μπορεί να δώσει στους φωτογράφους τη δυνατότητα να εστιάσουν περισσότερο στη φαντασία τους και να ανακαλύψουν νέους τρόπους, για να απεικονίζουν τον κόσμο. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε στο μέλλον αν θα πρέπει να λέγονται «φωτογράφοι» ή «χειριστές γεννήτριας τέχνης Ai».