Αρχική » Ποια αναλογική φωτογραφική μηχανή να επιλέξω; (Μέρος δεύτερο)
Ποια αναλογική φωτογραφική μηχανή να επιλέξω; (Μέρος δεύτερο)
Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα που αφορά στις αγορές μεταχειρισμένων φωτογραφικών μηχανών, θα επικεντρωθούμε σε συμβουλές, για να διασφαλίσουμε μια επιτυχημένη αγορά μεταχειρισμένου φωτογραφικού εξοπλισμού. Αν δεν έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος, σας προτείνουμε να το διαβάσετε πατώντας εδώ.
Οι φωτογραφικές μηχανές είναι ένα είδος αρκετά δημοφιλές στο eBay. Το eBay είναι το σημαντικότερο site για δημοπρασίες και αγοροπωλησίες στον κόσμο, με αρκετές ευκαιρίες σε καινούργια και μεταχειρισμένα προϊόντα. Το περιβάλλον του και ο τρόπος λειτουργίας του είναι αρκετά εύκολος και έτσι δεν θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα κάποιος, για να εξοικειωθεί με τη φιλοσοφία του. Αυτό που θεωρείται κάπως πιο σύνθετο είναι να μάθουμε να αποφεύγουμε κάποιες κακοτοπιές που θα μας κοστίσουν έξτρα χρήματα και χρόνο. Για παράδειγμα, η αγορά φωτογραφικής μηχανής από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Ιαπωνία, Κίνα κ.α.) θα μας κοστίσει κάτι παραπάνω από την τιμή πώλησης λόγω εκτελωνισμού, εξόδων αεροδρομίου και λοιπών αμοιβών. Επιπλέον, εμείς θα πρέπει να συγκεντρώσουμε και κάποια απαραίτητα έγγραφα εισαγωγής, πιστοποιητικό CE κ.α. Το πιστοποιητικό CE καλό είναι να μας το στείλει ο πωλητής, γιατί θα δυσκολευτούμε να το βρούμε εμείς. Ειδικά, αν είναι πολύ παλιό, είναι πιθανό να μην ισχύει σήμερα. Αν ωστόσο γνωρίζουμε τη διαδικασία εισαγωγής και έχουμε κάνει την απαραίτητη έρευνα για το προϊόν μας, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο αγορά εκτός E.U. Καλό είναι να βεβαιωθούμε πρώτα ότι δεν μπορούμε να βρούμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα ή σε χώρα εντός E.U.
Όταν αγοράζουμε φωτογραφικά από ιδιώτες μέσω αγγελιών, καλό είναι ο έλεγχος του εξοπλισμού να γίνεται σχολαστικά με φυσική παρουσία πωλητή – αγοραστή. Έτσι θα αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις αφού… μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Η φωτογραφική μηχανή είναι ένας εξοπλισμός που μπορεί να μην φαίνεται ελαττωματικός εκ πρώτης όψεως, ειδικά όταν μιλάμε για φιλμ.
Τι ελέγχουμε όταν αγοράζουμε
Τι κάνουμε για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ότι αγοράζουμε μια λειτουργική φωτογραφική μηχανή; Καταρχήν ελέγχουμε σχολαστικά το σκόπευτρο, την καθαρότητα και τις ενδείξεις του να λειτουργούν κανονικά. Επιθεωρούμε οπτικά και ακουστικά τη γενική εικόνα και τη λειτουργία του κλείστρου. Γι’ αυτόν τον λόγο αποσπούμε τον φακό από το σώμα της μηχανής και τεστάρουμε την ενεργοποίηση του κλείστρου σε διάφορες ταχύτητες π.χ. Β, 1, 2, 1/60, 1/500. Ελέγχουμε το μηχανισμό προώθησης του φιλμ, ιδανικά τοποθετούμε ένα φθηνό φιλμάκι και δοκιμάζουμε να δούμε αν προωθείται κανονικά. Δεν ξεχνούμε να ελέγξουμε ότι στο τέλος το φιλμ επιστρέφει κανονικά στο καρούλι του. Στο σημείο της υποδοχής της μπαταρίας και στις μεταλλικές επαφές ελέγχουμε προσεκτικά για τυχόν σημάδια οξείδωσης από χημικά μπαταρίας. Αν για κάποιον λόγο δεν είμαστε σίγουροι, ίσως πρέπει να κλειστεί ένα ραντεβού στον τεχνικό, ώστε να τεστάρει και να κοστολογήσει τυχόν προβλήματα, προτού προχωρήσετε στην αγορά μιας μηχανής.
Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε φακούς; Το πρώτο που ελέγχουμε είναι η εστίαση. Παρατηρούμε αν λειτουργεί σωστά σε όλο το εύρος, είτε σε χειροκίνητη είτε σε αυτόματη εστίαση. Ελέγχουμε επίσης ότι το διάφραγμα λειτουργεί κανονικά από το πιο ανοιχτό μέχρι το πιο κλειστό f. Δοκιμάζουμε τον φακό και επιβεβαιώνουμε ότι συνεργάζεται καλά με τη φωτογραφική μηχανή. Αποφεύγουμε φακούς με προβλήματα στα οπτικά που φεύγουν δύσκολα, όπως μύκητες, yellowing κ.α. Κιτρίνισμα παρατηρείται σε κάποιες συγκεκριμένες παλαιότερες εκδόσεις φακών, κυρίως της περιόδου 1945 έως 1980 που χρησιμοποιούσαν μια ειδική επίστρωση από θόριο. Πρόκειται για ένα ραδιενεργό χημικό στοιχείο που υπάρχει στη φύση και με την πάροδο του χρόνου διαπιστώθηκε ότι γίνεται κίτρινο προκαλώντας μείωση στην απόδοση του φακού. Για φακούς υψηλής αξίας καλό είναι να ελέγχεται η απόδοση τους σε DSLR ή mirrorless μέσω κάποιου ειδικού αντάπτορα. Ελέγχουμε πάντα την οξύτητα σε όλο το κάδρο, ώστε να μην έχει εμφανείς διαφορές.
Αν δεν είστε fan των αγγελιών, τότε μπορείτε να επιλέξετε μια μεταχειρισμένη μηχανή από κάποιο εξειδικευμένο φωτογραφικό κατάστημα. Κατά κανόνα τα καταστήματα προσφέρουν μια μικρή εγγύηση καλής λειτουργίας, έτσι ώστε να αισθανόμαστε σίγουροι για την αγορά μας.
Όποιο και αν είναι το φορμά φιλμ που θέλετε να πειραματιστείτε: δημοφιλές 35mm, τετράγωνο 6×6, κλασσικό μεσαίο 6×7, μεγάλο 10×12.5 κ.α. το σίγουρο είναι ότι μπορείτε να βρείτε κάποιο λειτουργικό εξοπλισμό σε πολύ καλή κατάσταση. Με μια προσεκτική επιλογή και μια μικρή δόση τύχης μπορείτε να κάνετε μια επιτυχημένη αγορά που θα σας συνοδεύει για πάρα πολλά χρόνια.
Comments are closed.